Η ονομαστική ομοιότητα, καθώς και η καλλιέργειά της στα νησιά του Ιονίου (κοντά στην Ιταλία), έκανε κάποιους ναι υποστηρίζουν ότι η ποικιλία ρομπόλα είναι ταυτόσημη με την καλλιεργούμενη στην ΒΑ Ιταλία Ribolla Gialla. Σημαντικές διαφορές όμως καθιστούν τη ρομπόλα μια πραγματικά μοναδική και πολλά υποσχόμενη ποικιλία, τόσο στη μορφολογία όσο και στη γεύση. Ένα σταφύλι που αν καλλιεργηθεί και οινοποιηθεί σωστά, αποζημιώνει με τον καλύτερο τρόπο, δίνοντας λευκά ξηρά κρασιά με φίνο χαρακτήρα και μοναδική ικανότητα να εκφράζουν το terroir από το οποίο προέρχονται.
Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε ασθένειες, αλλά και στην ξηρασία, η ρομπόλα αποζητά κατάλληλες συνθήκες για να ξεδιπλώσει τις αρετές της. Η κεντρική Ελλάδα, αλλά κυρίως τα νησιά του Ιονίου είναι οι βασικές περιοχές καλλιέργειάς της, με γνωστότερη όλων την Κεφαλλονιά.