Καλώς ήρθατε στο κατάστημα Τράπεζα Ελλ-Οίνων

Καλώς ήρθατε στην Τράπεζα Ελλ-Οίνων!
Εδώ θα βρείτε 100+ Ελλ-Oινικές (γηγενείς) Ποικιλίες κρασιού, 100+ Ελλ-Οινικές Σοδειές κρασιού στο 100+ χρονών εστιατόριο μας!

Βηλάνα

Βηλάνα


Στην Κρήτη μπορεί να κυριαρχούν τα κόκκινα σταφύλια, αλλά η βηλάνα είναι η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα των λευκών ποικιλιών αμπέλου του νησιού. Λόγω της μακράς οινικής ιστορίας του ένδοξου αυτού νησιού, η βηλάνα αποτελεί γέφυρα με τα αρχετυπικά λευκά κρασιά της αρχαίας Κρήτης. Η ποικιλία αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή φρέσκων ξηρών λευκών κρασιών, αλλά κάποιοι φιλόδοξοι παραγωγοί κυκλοφορούν μικρές ποσότητες κρασιών υψηλής κατηγορίας, που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι.

Χαρακτηριστικά των κρασιών από βηλάνα είναι το μέτρια βαθύ κίτρινο χρώμα, η μέτρια ένταση αρωμάτων στη μύτη και στο στόμα (νότες λεμονιού, πορτοκαλιού, αχλαδιού, λουλουδιών, όπως γιασεμί και βοτάνων). Φρέσκα και καλοσχηματισμένα στο στόμα, δεν είναι πολύ ογκώδη και έχουν μέτρια οξύτητα και αλκοόλη. Η βηλάνα συναντάται κυρίως στις περιοχές του Ηρακλείου και του Λασιθίου Κρήτης. Χαρακτηριστικά δείγματα από το Ηράκλείο έχουν τη γεωγραφική ένδειξη ΠΟΠ Πεζά (αποκλειστικά από βηλάνα), ενώ από το Λασίθι την ένδειξη ΠΟΠ Σητεία (όπου η βηλάνα αναμειγνύεται με το θραψαθήρι).

 

Εμφάνιση: Λίστα / Πλέγμα
Εμφάνιση:
Ταξινόμηση:
Βηλάνα - Κρήτη - Λυραράκης
Ελληνική ποικιλία: Βηλάνα 100% Περιοχή: Κρήτη Παραγωγός: Λυραράκης Ετικέτα: Βηλάνα Τύπος: Λευ..
5,20€
Χωρίς ΦΠΑ: 4,23€
Powered By OpenCart
Τράπεζα Ελλ-Οίνων © 2024