Καλώς ήρθατε στην Τράπεζα Ελλ-Οίνων!
Εδώ θα βρείτε 100+ Ελλ-Oινικές (γηγενείς) Ποικιλίες κρασιού, 100+ Ελλ-Οινικές Σοδειές κρασιού στο 100+ χρονών εστιατόριο μας!
Το αμπέλι πιστεύεται ότι αρχικά είχε καλλιεργηθεί στην Ελλάδα από τους Φωκείς από ένα προγονικό αμπέλι που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.
Από την Ελλάδα έφτασε στην Ιταλία από τους αποίκους στη σημερινή Pozzuoli, και από εκεί εξαπλώθηκε σε διάφορα σημεία στις περιοχές της Καμπανίας και της Basilicata. Αρχικά ονομαζόταν Ellenico (η ιταλική λέξη για το "Ελληνικό") μέχρι τον 15ο αιώνα, όταν απέκτησε το σημερινό της όνομα Αλιάνικο (Aglianico). Ενώ εξακολουθεί να καλλιεργείται στην Ιταλία σε περιορισμένες εκτάσεις (ίχνη της αμπέλου έχουν βρεθεί σε Molise, Puglia και στο νησί Procida κοντά στη Νάπολη), η αρχική ελληνική ποικιλία φαίνεται να έχει εξαφανιστεί. Σήμερα η αρχαία Ελληνική αυτή ποικιλία αναβιώνει στη γενέτειρα του χώρα, από το οινοποιείο KITRVS στην Πιερία, με εισαγωγή της αμπέλου από την Ιταλία.