Καλώς ήρθατε στο κατάστημα Τράπεζα Ελλ-Οίνων

Καλώς ήρθατε στην Τράπεζα Ελλ-Οίνων!
Εδώ θα βρείτε 100+ Ελλ-Oινικές (γηγενείς) Ποικιλίες κρασιού, 100+ Ελλ-Οινικές Σοδειές κρασιού στο 100+ χρονών εστιατόριο μας!

Μοσχάτο Τυρνάβου

Μοσχάτο Τυρνάβου

Η ποικιλία που μετρά πλέον τόσες δεκαετίες στην περιοχή του Τυρνάβου καταγράφηκε στη συνείδηση των ανθρώπων ως γηγενής.

Η ποικιλία, αρχικά δημιουργήθηκε από διασταύρωση της ιταλικής Schiava Grossa (Trollinger ή Black Hamburg) και της αιγυπτιακής Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Καλλιεργήθηκε στα θερμοκήπια της Αγγλίας όπου ονομάζονταν Μαύρο Μοσχάτο Αλεξανδρείας και στη συνέχεια πέρασε σχεδόν σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Αίγυπτο, Αργεντινή ενώ τελευταία τη συναντά κανείς και στην Κίνα. Στις διάφορες περιοχές του κόσμου όπου καλλιεργείται συμμετέχει σε αναμίξεις οίνων, παράγει επιδόρπιους & αφρώδεις οίνους, πωλείται ως φρούτο αλλά πολύ σπάνια συναντά κανείς κρασί αποκλειστικά από Μοσχάτο Αμβούργου.

Η ποικιλία σταφυλιού «Μοσχάτο Αμβούργου» επικρατεί στον αμπελώνα της περιοχής Τυρνάβου από την περίοδο του 1930-36 όταν προωθήθηκε η εγκατάστασή της από τη Γεωργική Σχολή Λάρισας. Από τότε ταυτίστηκε με τον Τύρναβο αφού σχεδόν το σύνολο της καλλιέργειάς της στην Ελλάδα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του. Κατοχυρώθηκε το 2007 το «Μοσχάτο Αμβούργου μόνο ως οινοποιήσιμη ποικιλία στον Ν. Λάρισας και το 2008 αναγνωρίστηκε η δυνατότητά να παράγονται οίνοι «Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης Τύρναβος» από την ποικιλία αυτή. Πρόσφατα, μετά από αίτημα και τεκμηρίωση του Αγροτκού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου , με Υπουργική Απόφαση (886/15441 στις 6/2/2013) για την Ταξινόμηση των ποικιλιών Αμπέλου καθιερώθηκε ο όρος «ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΑΥΡΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ» ως συνώνυμος του όρου «ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ» μόνο για τους αμπελώνες που καλλιεργούνται στα όρια του σημερινού διευρυμένου Δήμου Τυρνάβου.

Εμφάνιση: Λίστα / Πλέγμα
Εμφάνιση:
Ταξινόμηση:
Μοσχάτο Τυρνάβου - Λάρισα - Μίγας (Κτήμα)
Ελληνική ποικιλία: Μοσχάτο Τυρνάβου 100% Περιοχή: Λάρισα Παραγωγός: Μίγας (Κτήμα) Ετικέτα: Μοσχ..
6,90€
Χωρίς ΦΠΑ: 5,61€
Μελικός - Εύβοια - Λύκος (Οινοποιείο)
Ελληνική ποικιλία: Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Μοσχάτο Τυρνάβου Περιοχή: Εύβοια Παραγωγός:&n..
17,00€
Χωρίς ΦΠΑ: 13,82€
Μοσχάτο Αμβούργου - Καρδίτσα - Καραμήτρου (Οινοποιϊο)
Ελληνική ποικιλία: Μοσχάτο Αμβούργου 100% Περιοχή: Καρδίτσα Παραγωγός: Καραμήτρου (Οινοποιϊο) Ε..
10,90€
Χωρίς ΦΠΑ: 8,86€
Μοσχάτο Τυρνάβου - Λάρισα - Μίγας (Κτήμα)
Ελληνική ποικιλία: Μοσχάτο Τυρνάβου 100% Περιοχή: Λάρισα Παραγωγός: Μίγας (Κτήμα) Ετικέτα: Μοσχ..
6,90€
Χωρίς ΦΠΑ: 5,61€
Powered By OpenCart
Τράπεζα Ελλ-Οίνων © 2024